Elektra Cloud Otel Sistemi adıyla piyasaya sürülen ve Microsoft işbirliği ile geliştirilen ortak tabanlı yazılım, rezervasyonlar konusunda otellere büyük kolaylık sağlıyor. Türkiye’de otele çevrimiçi bağlanarak çalışan ilk on line rezervasyon sistemi olan Elektra Cloud Otel Sistemi ile ilgili Talya Bilişim Teknoloji Geliştirme Grubu Başkanı Kemal Oral ile konuştuk.

Elektra Cloud Otel Sistemi’nin temel özelliklerini ve oteller için ne anlama geldiğini anlatır mısınız?

Elektra Cloud Otel Sistemi , otellerin fiyat ve doluluk bilgilerini otomatik olarak alıyor; otelin web sitesi de dahil olmak üzere dünyanın tüm seçkin web sitelerinde eşzamanlı olarak satışa sunuyor. Bu sitelerden gelen rezervasyonları da yine otomatik alarak otelin sistemine aktarıyor. Böylece otelin satışa uygun olan tüm kapasitesini dünya üzerindeki tüm kanallara aynı anda sunabiliyor. Elektra Cloud Otel Sistemi , Türkiye’de 2000’i aşkın oteli ile en yaygın kullanılan otel otomasyonu Elektra’yı üreten Talya’nın geliştirdiği bir yazılım. Bu nedenle Elektra Cloud Otel Sistemi , Türkiye’deki tüm Elektra otellerine direkt bağlanarak onları on line satışa açabiliyor.

Elektra Cloud Otel Sistemi  nasıl geliştirildi?

Elektra Cloud Otel Sistemi , Talya’nın turizm sektöründeki 20 yıla yakın teknoloji uzmanlığının ve tecrübesinin, yine sektörün tecrübeli yönetici ve uzmanları ile başarılı bir işbirliğinin sonucudur. Elektra Cloud Otel Sistemi, Talya ve Microsoft’un ortak markasıdır. Microsoft bu teknolojinin geliştirilmesinde, barındırılmasında ve dünyaya tanıtımında Talya ile tam bir işbirliği içindedir. Talya, Elektra Cloud Otel Sistemi geliştirdiği son 5 yıllık dönemde 2 TÜBİTAK Ar — Ge proje desteği aldı. Elektra Cloud Otel Sistemi , dünya ve Türkiye çapında tanınan birçok uzmanın ve danışmanın desteğiyle hazırlandı.

Böyle bir sisteme ihtiyaç duyulmasının temel sebebi nedir? Türkiye’de on line rezervasyon oranı neden çok düşük?

Bu tamamen Türkiye’deki mevcut altyapıdan kaynaklanıyor. Çünkü Türkiye’de tüm oteller hem yerli hem de yabancı web sitelerinde off line olarak satılıyor. Yani otelin fiyat ve oda sayısı bilgisi manuel olarak web sitesinin yönetim panelinden girilmek zorunda. Bu sistemle otele bağlanarak oteldeki anlık boş oda sayısını göremiyorlar. Sadece kendilerine önceden ayrılarak girilen kontenjan üzerinden satış yapıyorlar. Bu nedenle anlık firsatları yakalayamadıkları gibi gerçek kapasitenin çok az miktarı on line satışa açılıyor. Hatta bu az miktarı otel birkaç on line site arasında bölüştürerek satış yapıyor. Bu nedenle Türkiye’de on line rezervasyon oranı dünyanın gelişmiş ülkelerine oranla çok düşük.

Avrupa ve Amerika’da on line rezervasyona yönelik geliştirilen çözüm önerilerinden bahsedebilir misiniz?

Amerika ve Avrupa’daki oteller bağlı oldukları zincirler üzerinde yıllar öncesinde otel-web satış sistemi arasındaki canlı bağlantıyı sağlamış durumda. Zincire dahil olmayan oteller ise Channel Manager adı verilen entegrasyon şirketleri sayesinde otellerine bağlı tüm satış kanallarını çevrimiçi ve ortak bir merkezden yönetebiliyorlar.

Biraz da Elektra Cloud Otel Sistemi’nin güvenlik sisteminden bahsedebilir misiniz?

Elektra Cloud Otel Sistemi, Microsoft güvencesinde dünyanın en güçlü ve güvenli sunucularında hizmet veriyor. Dolayısıyla düşük maliyetine rağmen dünyanın en güvenli sistemlerden birisi olma özelliğinde.

Elektra Cloud Otel Sistemi’nin otellere maliyeti nedir?

Elektra Cloud Otel Sistemi bulut tabanlı bir yazılım olduğu için hiçbir lisans alım maliyeti yok. Sadece abonelik bedeli var. Ayrıca Elektra Cloud Otel Sistemi için diğer yazılımlardakinden farklı olarak işletim sistemi, sunucu gibi yatırımlar da yapılmasına gerek kalmıyor. Sistemin aylık kullanım bedeli dışında kesinlikle ek bir komisyon veya rezervasyon başına sabit bir bedeli yok. Elektra Cloud Otel Sistemi bir teknoloji yatırımıdır; otelin satışından kaynaklanan gelirlerden hiçbir şekilde bir gelir alınmaz. Alınan rezervasyon başına bir komisyon veya sabit ücret yok.

Oteller rezervasyon başına acenta ve diğer portallara bir komisyon ödüyor mu?

Evet, otel diğer web sitelerine veya on line acentalara aralarındaki anlaşma oranına göre bir komisyon öder. Fakat bu komisyon Elektra Cloud Otel Sistemi ile ilgili değildir; bu satıcıya ödenen bir komisyondur; Elektra Cloud Otel Sistemi buradan bir pay almaz.

Oteller Elektra Cloud Otel Sistemi  sayesinde kendi web sitesinden on line rezervasyon alabilir mi?

Evet. Hatta bir otelin kendi web sitesi yoksa Elektra Cloud Otel Sistemi’nin on line ara yüzünü kendi web sitesi olarak kullanabilir. Bu web sitesi 20 dilde 40 değişik para biriminde çalışan çok prestijli ve profesyonel bir dizayna sahiptir. İçeriğini ve renklerini gelişmiş bir içerik yönetimi sayesinde kolayca güncelleyebilir; kendisine özgü bir hale getirebilir.

Elektra Cloud Otel Sistemi sayesinde otel kendi web sitesinden komisyonsuz rezervasyon alabilir mi?

Evet. Bu rezervasyon bedelini kredi kartı ile on line tahsil edebilir veya otelde alınmak üzere bloke edebilir.

Sistemin otellerin sosyal medyada tanınmasına nasıl bir yararı olur?

Elektra Cloud Otel Sistemi sadece on line bir rezervasyon yönetim sistemi değildir. Aynı zamanda Facebook ve Twitter ile entegre kullanılabilir. Facebook sayfası bir rezervasyon formuna dönüşür. Google maps üzerinden ulaşılabilir. Otelin kendi sisteminde yaptığı bir güncelleme, mesela yeni bir kampanya veya eklenen bir resim veya beğenilme otelin ve takipçilerinin sayfalarında otomatik olarak çıkar.

 

Elektra Cloud Otel Sistemi, otellerin CRM yapmasına olanak sağlıyor mu?

Elektra Cloud Otel Sistemi  sayesinde oteller misafirleri ile online iletişim kurmuş ilişkilerini sağlamlaştırmış ve sürekliliğini sağlamış olacaktır. Günümüzde başarı için CRM ve network’ün ne kadar etkili olduğunu düşünürsek Elektra Cloud Otel Sistemi bu açıdan bile çok önemli bir gelişmedir. Elektra Cloud Otel Sistemi sayesinde misafirler sadece otele rezervasyon yaptırırken değil otelde iken servislere ulaşmak, anket doldurmak, SPA veya tenis kortu rezervasyonu yaptırmak için mobil araçlarını kullanabilecektir. Çünkü Elektra Cloud Otel Sistemi’nin en önemli özelliği sosyal medya ve mobil cihazları otelin satış tanıtım ve pazarlaması için kullanabilmesidir.

CloudHotel’in diğer online sistemlerin kullanımına nasıl bir etkisi olur?

Elektra Cloud Otel Sistemi  Expedia, Booking, HRS gibi on line rezervasyon sistemlerinin bir alternatifi değildir. Hatta tam tersine otelin bu sitelere oda ve fiyat bilgisini otomatik taşıyarak otelin bu sistemlerle daha verimli çalışmasını, daha fazla sayıda odayı aynı anda tüm portallarda satılabilmesini sağlar. Kısacası sistemle bu on line sistemlerin kullanımının hem kolaylaşmasını hem de artmasını bekliyoruz.

 

Acentalar için ne gibi yenilikler sağlıyor?

Elektra Cloud Otel Sistemi, acentalara aynı on line rezervasyon sistemlerinde olduğu gibi anlık ve doğru bilginin akışı için kullanılacaktır. Elektra Cloud Otel Sistemi tüm acenta sistemlerine XML veri aktarma servisine sahiptir. Otel çalışmak istediği acentalara kullanıcı kodu ve şifre vererek bilgilerini paylaşabilir ve on line rezervasyon alabilir.

Ödeme nasıl alınıyor?

Otellerin on line ödeme alabilmek için bankalarından alacakları sanal POS kullanıcı bilgilerini girmeleri yeterlidir. Elektra Cloud Otel Sistemi Türkiye’deki tüm bankalarla entegre çalışmaktadır. Şanal POS almak istemeyen oteller için Elektra Cloud Otel Sistemi, Denizbank işbirliği ile özel ödeme sistemleri geliştirmektedir. Bu ödeme sistemleri sayesinde çok düşük komisyon oranları ile kredi kartı ödemesini aynı anda banka hesabına almak mümkündür.

Elektra Cloud Otel Sistemi  sisteminin mimarlarından biri olan Dünya Skal Geliştirme Direktörü Salih Cene’ye, otel sektöründe yıllarca çalışmış biri olarak Elektra Cloud Otel Sistemi  ve oteller için ne anlama geldiğini sorduk.

Bir otel yöneticisi olarak otel tarafından işe baktığım zaman bu teknolojinin Türkiye için gecikmiş olduğunu görüyorum. Elektra Cloud Otel Sistemi Avrupa’da ve özellikle Amerika’da eskiden beri kullanılan bir sistem. Amerika’ya baktığımızda tur operatörlerine rastlamıyoruz. Bu sistem seyahat acentaları, onların faaliyetleri ve nosyonu anlamında onları sıkıntıya sokacak bir uygulama değil. Tam tersine onların işini kolaylaştıracak bir sistem. Dolayısıyla acentalarla bu konuda bir rekabet veya karşı karşıya gelme olacağını düşünmüyorum, tam tersi koordineli bir çalışma yürütülebileceği kanaatindeyim. Yalnızca yurt dışından paket hazırlayıp bize sunan tur operatörleri anlamında ilk etapta belli sıkıntılar yaşanacaktır. Zaten o tur operatörleri, o sıkıntıları bu sistemi uygulayan Avrupa ülkelerinde yaşıyorlar ve buna yönelik tedbirler almaya çalışıyorlar. O tedbirlerin içerisinde yine bu kanallarla belli anlaşmalara gidip yine onların imkanlarından faydalanarak birtakım müşterek işbirliği unsurları bulmaya çalışıyorlar. Türkiye’de de ilerde Türkiye kaynaklı bir uygulamada benzer şekilde bir tedbirler alınabilir. Otel bazında avantajlar anlamında düşüneceksek; yaygın bir sistem kullanımı ve program kullanımı olan otellerde sistemin uygulanması ve hayata geçirilmesi çok daha kolay olacak. Bu sistem birtakım başka olanaklar da sağladığı için başka otellere de yayılabilir. Son kullanım tarihi yine aynı gün. Çünkü tamamen verilen o 24 saat içerisinde o hizmete ulaşma imkanını sağlıyor olacak. Halbuki eski manuel uygulamalarda belli saatlerde belli bölümler kontrol edilerek ve karşılıklı iletişimle bilgilendirme yapılabiliyordu. Dolayısıyla karşı tarafı bekletme sıkıntısı yaşanıyordu vs. Şimdi bununla doğrudan on line olabilen rezervasyon tarzında, rezervasyon talep eden ister şirket ister şahıs olsun doğrudan doğruya otelin gözüken odalarından birini anında satın alabiliyor. Peki bu sistem sonuç olarak bize ne sağlayacak? Öncelikle ekonomik gelişme ve otellere finansal avantaj.

 

Bize Ulaşın